Новини

МИСИЯ ДЕТЕГЛЕДАЧ - ФИЛМ ЗА НОВИТЕ ДЕТЕГЛЕДАЧИ

30.09.2019 г.

"Мисия ДЕТЕГЛЕДАЧ" фокусира върху нуждата от експертна грижа за децата

Автор: Д-р Мария Любенова - педагог, журналист, комуникационен експерт и управител на АЛФЗОНА.БГ

 

Детегледачът е професия на бъдещето. Филма, който сме създали по проекта "АртВиза - професионална грижа за нашите деца" и процедура "Развитие на социалното предприемачество" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", е предисловие към проблемите на работещите родители на 21 век и техните семейства. Пресечните точки в него на мнения, събития и реалност са изведени от контекста на нашето ежедневие. 

Колкото и да не ми се иска да го призная, и напиша тук, с болка споделям, че професията все още е неглижирана и неоценена от обществото ни, което се вълнува от всичко друго, но най-малко от бъдещето на своите деца. 

Тъжно е, когато гледаш и на грижите за деца като на стока, която можеш да спазариш "тънко" и "изгодно", а ако може сделката да е бартер срещу храна и подслон, още по-добре. Още по-тъжно е обаче да видиш как утре, същите тези деца, които са отгледани от баби и жени в нужда - на бартер, тръгнат за чужбина и не се връщат, защото няма за какво... И тогава недоумяващите погледи на родителите едва ли ще съзрат между редовете на времето пропуснатите години, когато е трябвало да научат децата си на ценностите и традициите, предавани ни от поколение на поколение. Нуждата от подготвен човек, който да подпомага родителите в образованието на децата в първите им години, не е от вчера. И обикновено се възлага като задача на бабите, които обаче също работят, а ако не работят са много възрастни, уморени и стресирани от дигиталната реалост, в която трябва да се възпитават и учат новите деца. Не е въпрос и на късмет да случиш на добра жена във Фейсбук, която да "пази" децата/-тето ни, докато сме на работа. Въпросът е много по-сериозен и опира първо до нашето отношение и уважение към себе си, до правилно осмисляне на ролята ни като родители, и не на последно място до правото ни по презумпция да взимаме решенията вместо децата ни в най-трудния етап от живота им - първите 7 години, когато те се създават като човеци и личности. Неглижирайки това време с глупави решения и  оправдания - че така правят всички, ние не просто губим, ние изчезваме - като история, народ и традиции.

А замисляли ли сте се, наистина колко бъдещето на децата ни зависи от нас?! И че, за да имаме грамотни и отговорни деца утре, е необходима промяна в нас самите, днес. Необходими са преразглеждане на ценностите и поведението ни, на думите и действията ни. Необходими са сила и отговорност, които да поемем сега, за да имаме утре бъдеще, за да сме изпълнили мисията си като родители - образователната и възпитателната. 

Да си детегледач е съзнателен избор. Желанието да работиш с деца, особено не твоите собствени, е изключително важно за успешната роля на детегледача. Работата с деца винаги е била изключително важна, отговорна и емоционално натоварваща. Но тя е и призвание, затова двете неща трябва да вървят ръка за ръка. Нужно е обаче и образование за целта, познаване на световния опит и педагогически похвати, и да знаем как да надграждаме своите умения, знания и опит постоянно до нивото, което е нужно, до същинските потребности на времето, в което живеем. Защото, ако не разбираме това, което работим и тази работа е свързана с деца, е престъпление! 

Уважаеми родители, не пропилявайте най-важните години от живота на вашите деца, докато градите кариера и се борите за по-добро място под слънцето! Потърсете професионална грижа за вашите деца днес и инвестирайте в тяхното бъдеще като изберете експертната помощ на ДЕТЕГЛЕДАЧИ АЛФ и Образователнвн социален комплекс в помощ на родителите АЛФЗОНА.БГ!

Какво точно правят детегледачите АЛФ, вижте и чуйте в нашия филм "Мисия ДЕТЕГЛЕДАЧ"

Нашият слоган е: Експерти в грижата за деца!

 

За връзка с нас, моля използвайте формата за КОНТАКТИ.