Новини

За зимата с любов през погледа на децата на АЛФ

19.01.2020 г.

Коледна ваканция АЛФ написа първа страница от приказките на АЛФ, роди хип-хоп група и нова изложба с изобразени 15 детски мечти

Автор: Христина Хаджийска, стажант – журналист и психолог

Снимки: АЛФЗОНА.БГ

 

Коледен щрих за Коледна ваканция – 2019 с АЛФ (21.12.2019 г. до 05.01.2020 г.), незабравимо преживяване за 15 столични деца.

За участниците тази ваканция започна с усмивки и вълнение, и приключи не със сълзи, а с радост от придобитите умения, многобройните игри и новите приятелства. По време на тази Коледна ваканция, децата имаха възможност да разгърнат въображението си и да измайсторят коледни играчки и украса, с която след това бе украсена занималнята. Креативността на децата влезе в употреба, и когато имаха задачата да измислят своя приказка. Най-добрите приказки ще бъдат отпечатани в първата детска книжка: „Приказките на АЛФ“, в края на 2020 г., която ще съдържа приказни истории на деца в думи и картини.

Участниците бяха мотивирани в нови умения и по танци. Всеки ден по 1 час и 30 мин, те танцуваха и визуализираха своите идеи с помощта на хореографа Надя Петрова. Предпочитанията надделяха в посока хип-хоп. Готвим вече изненада за родителите за следващата ваканция.

Участниците, също така се запознаха с журналистката и ПР експерт - Дина Христова, дългогодишен спортен журналист, социален репортер на вестник „Сега“ и настоящ ръководител на Пресцентъра на Инспекцията по труда в гр. София. От нея те научиха какво означава да си журналист и кои са най-важните качества, които трябва да притежават. „Самочувствие и образование ни трябват“, казва Дина на потъналите в интерес слушатели. Като част от формулата за успех сподели с децата, че  едно от най-важните неща е да вярват в себе си и да бъдат честни, а думичките – ветропоказатели по пътя към успеха са: „аргументи, доказателства и факти“, както и умението да бъдеш възпитан и добър слушател. След като разясни какво лежи в основата на това да бъдеш журналист, Дина научи участниците в Коледната ваканция как да провеждат интервю с помощта на петте въпроси започващи с буквата „К“, а именно: кой, къде, какво, как и кога?  Това е малката тайна на практика за добра журналистическа статия. Дина сподели и няколко свои тайни за общуване с възрастни, които децата поискаха от нея като споделени добри практики, за да имат по-малко проблеми вкъщи и в училище. Сред най-важните умения тук се оказа умението да  говорим колкото трябва (не много), на се научим да си държим на думата, за да ни вярват, да не лъжем и да не обещаваме неща, които не можем да изпълним.

Освен Дина, ни гостува и Васил Чобанов – журналист, юрист, ПР експерт и преподавател по комуникации, един от най-успешните директори на Програма Хоризонт на БНР и настоящ ръководител на Пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). „За да станеш журналист трябва да си специалист по нещо. Не може да си просто пенкилер и да разбираш от всичко. Не е сериозно това.“, каза Васко. Също както Дина, той поясни, че за журналистиката фактите и доказателствата са много важни, за да може да се получи добър материал. Умението да анализираш идва след това, но подготовката за събеседника, за самата среща е много важна. Трябва да знаеш с какво да го изненадаш, кога да попиташ и кога да замълчиш, за да накараш събеседника да говори и ти каже това, което искаш. Васко Чобанов каза и още нещо много важно, което често хората забравят: „Журналистът е пазачът на обществения интерес. Той формира мнение и заостря вниманието на обществото върху значимите теми и проблеми. Той предлага решения и търси отговори.“ А за финал на гостуването си, той сподели с малчуганите мисъл на Папа Франциск, споделена при последното му посещение в България, перефразирана така: „Щастието не е приложение, което можеш да свалиш отнякъде и да качиш на телефона си. За него трябва да работиш всеки ден.“

Но превес в предпочитаните занимания за децата безспорно бяха писането на приказки и рисуването с техниката Ебру. АЛФ вече има в златната си колекция уникална приказка за новата професия на Дядо Коледа като директор на зоопарка и над 20 прекрасни картини за новата пролетна изложба на тема „Моята любима ваканция с АЛФ“. Първите приказки и картини, ще бъдат споделени в общо събитие съвсем скоро.

Малко любопитна информация за техниката Ебру, за тези които са пропуснали ателиетата на АЛФ:

Това е древна техника за рисуване върху водна повърхност с тюркско-ислямски исторически корени. С този метод на рисуване, творецът никога не знае как точно ще изглежда картината му. Също така, всяка картина става уникална, защото не може да бъде повторена. Изпълнението на тази техника е съвсем простичко и дори релаксиращо. Може да бъде извършено и в домашни условия от цялото семейство. Необходими са мраморни бои, сламки, плитък съд пълен с топла вода, и разбира се лист хартия. С помощта на сламките боите се капват във водата и при достигане на желаната цветова комбинация, и форми, листът хартия може да бъде потопен във водата. След като картината изсъхне напълно, творецът може да засили формите, които той вижда в абстрактната си картина, с помощта на контур. И остана най-важното за тази техника – тя рисува мисли. По нея може да се гадае и дали ваше желание ще се сбъдне. Техниката може да се комбинира успешно с други техники и да ви помогне да създадете неповторими и уникални подаръци за вашите приятели и семейство.