Блог

Европейският опит за отглеждане на деца през зимата

19.12.2018 г.

Внимавайте с разходките в студа! Колкото по-студено е времето, толкова по-кратка трябва да бъде зимната разходка с бебето.

Автор: Стефания Москова, клиничен психолог

 

Колкото по-студено е времето, толкова по-кратка трябва да бъде зимната разходка с бебето.

Има различни мнения относно това как се отглежда детето през зимата – най-студения сезон. Някои хора смятат, че не бива да се извежда детето навън, ако времето е много студено. Други смятат, че дори и в мразовити дни детето трябва да е на разходка, защото така се калява. Разбира се всеки е свободен да гледа децата си според своите собствени възгледи и разбирания. И все пак е хубаво да се информираме повече относно това, кое е добре за децата ни, и кое не е.  Нека да разгледаме съветите и мненията на специалистите – педиатри и на Световната здравна организация, за това, кое е най- благоприятно за децата ни.

Много майки и баби се притесняват от минусовите температури и се страхуват да извеждат децата навън. Как трябва да извеждаме децата си и колко често?

През зимния сезон новороденото дете може да се извежда навън още след втората седмица, ако температурата на въздуха на открито е над 10°С. Разбира се, изключително важно е няколко дни след прибирането му от родилния дом, преди първото излизане за повече време, да се започнат „тренировки“. В продължение на 4-5 дни детето се държи на отворен прозорец в стаята. Започва се с 5 минути, като времетраенето постепенно се увеличава с по 5-10 минути на ден, докато достигнете до 30 минути. За първата разходка на новороденото изберете безветрен и ясен ден. Тя може да продължи от 15 минути до най-много 30 минути. В следващите дни и седмици постепенно увеличавайте продължителността на разходката, съобразявайки се с климатичните условия. Когато времето е спокойно и ясно може детето да се разхожда навън при температури над 0°С, а при температура около 5°С след 6-месечна възраст хлапетата могат да престояват навън до 2 часа. През зимата най-подходящото време за разходка е между 11 и 16 часа, когато температурите са най-високи.

Важно е да вземем предвид вятъра, слънцето и студа. Как да защитим детето си?

Избягвайте разходките при ветровито време! Покривайте детската количка, така че детето ви да не е директно изложено на вятъра. През студения период бебешката кожа изисква специални грижи и е важно да се подхранва. Не забравяйте, че кожата на мъничето може да изгори дори и през зимата и при облачно време, тъй като 80% от UV лъчите могат да преминават през облаците, а освен това се отразяват от снега. Затова е удачно дори през зимния сезон да използвате слънцезащитен крем, разбира се, като го нанасяте само по откритите части на тялото. За новородените и кърмачета под 3 месеца избягвайте прякото излагане на слънце. Иначе най-сигурна защита от вредните лъчи могат да осигурят слънчевите очила, закупени от оптика и с гарантирана UV протекция.

Много родители се притесняват, дали след изкарана настинка/грип игрите навън са разрешени?

Хубаво е, ако детето е боледувало, да не се разхожда, докато не се възстанови напълно. Удачно е да изчакате от 5 до 7 дни, преди да започнете отново да го извеждате в парка, като междувременно си правете малки „разходки“ на терасата. Много важно е обаче да не забравяте редовно да проветрявате помещението, в което се намира детето.

Кога е време да спрем игрите в снега и да приберем детето у дома?

Играта е най-важната дейност в живота на детето – тя развива фантазията, подтиква мисленето, обогатява езика, развива способността за изразяване и за общуване! Първите прояви на игра представляват обикновен контакт на детето с всичко, което му е интересно и достъпно. Ако времето навън позволява и то е облечено адекватно за сезона, с топли непромокаеми обувки, игрите могат да продължат и няколко часа. Разбира се, необходимо е периодично да проверявате дали нослето, ушетата, ръцете и краката на детето не са студени. В случай че са топли, няма от какво да се притеснявате. Ако обаче не са – време е за прибиране у дома.

Как да обличаме детето, за да избегнем претоплянето или пък да не рискуваме да го простудим?

Много често, за да предпазим децата от настинка прекаляваме с дебелите дрехи. Трябва да запомним златното правило – да се слага топло, но не многослойно облекло, а правилно избрано. Най-ефективно пазят от студа дрехите от памучни и естествени материи. За ориентир по отношение на това как да бъде облечено бебето за зимна разходка, служи следното правило – облечете детето като вас, но с една допълнителна дрешка отгоре. Желателно е през студените дни мъничето да бъде облечено с три слоя дрехи – памучна камизолка, боди, жилетка, а за крачетата – топли чорапки. Изключително практичен за сезона е гащеризонът, тъй като топли кръстчето и не позволява намокряне в тази зона. Не забравяйте шапка, която трябва да покрива ушите и челото, шал и ръкавици.

Какви правила трябва да спазваме за обувките?

Хубаво е да избирате обувки от естествена материя, която да позволява на крачето да диша и да не се запарява. Подметката на обувката трябва да е гумена и с грайфер, за да не се пързаля, да е достатъчно дебела, за да предпазва, и достатъчно гъвкава, за да е удобна за ходене. Важно при избора на обувки за зимата е да бъдат с вътрешна вълнена подплата и непромокаеми, за да запазват крачетата топли и сухи.

Да слагаме ли шала през устата или не?

Има разнопосочни мнения по въпроса. Някои го препоръчват, тъй като, така се създава възможност за затопляне на вдишвания въздух и се създава импровизирана бариера срещу циркулиращите във въздуха болестотворни микроорганизми. Други пък отричат този начин, защото така се създава предпоставка за получаване на конденз върху шала при издишването на топлия въздух. При температури около нулата това води до формиране на ледена кора. Така вдишваният въздух не се затопля, а напротив – става още по-студен и носоглътката не успява да го затопли до нужната температура. Съвет на педиатрите е, ако непременно държите детето ви да носи шала си през устата, носете втори за смяна при необходимост. Препоръката е, ако температурите навън не са много ниски, шалът да бъде завит под брадичката на детето.

През зимата се опитваме да компенсираме студа навън с много топло вкъщи, като пускаме радиаторите, климатиците и печките на максимална степен…

Съветът на специалистите е температурата в стаята, в която спи бебето, да е между 17 и 20°С, което е доста по-ниско от това, което родителите обикновено си представят, че е необходимо за новороденото. Препоръчително е детето да бъде облечено с толкова дрехи, в колкото и вие самите бихте се чувствали добре, ако трябваше да спите без одеяло. Обличането на твърде много дрешки и включването на допълнителна печка или климатик в стаята с цел повишаване на температурата, крият рискове от претопляне на детето. Тоест – ако мъничето е прекалено облечено и/или температурата в стаята е твърде висока, кожата му не може да диша и да се охлажда, и това може да доведе не само до претопляне, но и до топлинен удар.

Много родители обуват чорапки на детето в леглото, за да пазят крачетата топли. Това правилно ли е?

Няма стриктни правила по този въпрос. Ръцете и стъпалата на новороденото бебе са по-студени, затова е удачно през първите месеци то да носи чорапки и докато спи. Така или иначе извеждането навън и на зимното бебе е задължителен ритуал. Разходката през зимата закалява детето. Разбира се, както  с всичко останало, не бива да се прекалява. Разходката помага на организма на детето да се адаптира към по-ниските външни температури и към лошите метеорологични условия. Извеждането навън е профилактика срещу вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Здравото дете е хубаво да се извежда най-малко два пъти на ден за около ½ – 1 час.

 

 

ЗАКАЛЯВАНЕ НА ДЕТЕТО

 

/ Др. Бобев, Е. Генев, "Учебник по педиатрия" /

 

При закаляването на детето има определени принципи и правила, които трябва да се спазват, за да не се отиде в другата крайност и детето да се простудява. Днес се отдава голямо значение на закаляването на детето започвайки още от кърмаческа възраст, за да расте то здраво и да бъде по-малко податливо на болести и вредни влияния от околната среда.

Все пак, ако решите да приложите на практика прочетеното тук, задължително трябва да се посъветвате с лекар и той да ви ръководи.

Закаляването е вид профилактика, чиято цел е да повиши устойчивостта и защитните сили на детския организъм към неблагоприятни атмосферни въздействия като студ, влага, вятър, високи температурни колебания на въздуха.

Принципите на закаляването са:

Постепенност – внимателното увеличаване силата на дразнителя.

Системност – всекидневно и непрекъснато провеждане, чрез което се затвърдяват получените резултати.

Последователност – съобразяване със силата на дразнителите: най-слаб дразнител е въздухът, следван от водата, а най-силен слънцето.

Индивидуален подход – съобразява се с индивидуалните особености на детето като възраст, реактивност, сезон, здравословно състояние.

 

Закаляването има два вида режими: общ закалителен, който включва оптимална температура в помещенията в които живее детето, достъп на свеж въздух и подходящо облекло, и специални закалителни процедури с натоварване – дозирано закаляване.

 

  • Общ закалителен режим:

- най-подходящата температура за отглеждане на новородено (до навършване на едномесечна възраст) дете е 24-26ºС, за деца до 1 година 22ºС и за деца над 1 години 20ºС, по време на сън с 3-4ºС по-ниска.

- достъпът на свеж въздух се постига чрез редовно проветряване на помещението и извеждане на детето навън.

Новороденото може да се извежда навън още след втората седмица след раждането, ако температурата на въздуха на открито е 12-15ºС и не по-висока от 27ºС. Добре е в продължение на 4-5 дни, преди да се изведе, детето да се държи на отворен прозорец в стаята, в продължение на 5-10 мин.

През зимата престоят навън за деца под 6-месечна възраст е при температура не по-ниска от 12ºС и по възможност не повече от 30 мин, а през лятото 1 1/2 часа. Децата над 6 мес. възраст през зимата могат да се извеждат при по-ниски температури - около 5ºС за не повече от 2 часа. Ходещите деца (над 2 год. възраст) се извеждат на разходка.

Можете да разберете, дали на детето му е студено по бледостта на кожата по откритите части на тялото му и чувството за хладина върху гърба на ръката ви при допир на нослето или ушичките; а когато му е топло лицето му е зачервено и детето е неспокойно. Важно условие за закаляването на детето е подходящото облекло. Преди 30-40 години децата може и да са били повивани постоянно, но днес педиатрите съветват новороденото да се облича с дрешки. Най-подходящото облекло е памучното трико, като зимно време то е трислойно, а през лятото двуслойно.

 

  • Специални закалителни процедури – Закаляване чрез въздух, вода и слънце.

Въздушни бани - дразнител е въздухът в стаята, който е с 10ºС по-нисък от телесната температура. Могат да започнат от 3-месечна възраст, като детето се подготвя предварително чрез постепенно намаляване на многослойното облекло в продължение на няколко дни, докато остане голо до кръста, но задължително с чорапки. Провежда се при затворени прозорци и температура на въздуха в помещението 24ºС за деца до 6 мес; за деца 6 - 12 мес. 23ºС и деца 1 - 3 год. 22ºС.

През лятото при температура навън над 22ºС прозорците могат да са отворени или детето да се изведе под пъстра сянка и защитено от вятъра място.

Натоварването става постепенно като се увеличава времетраенето с 5 мин. през 5 дни до максимум 15-30 мин.

 

Закаляване с вода - провежда се чрез обтривания, обливания и газене във водни източници (басейни, реки, езера, море).

Частични водни обтривания се правят на деца навършили 3 месеца, като се обтриват крачетата от коляното надолу. Максималната температура на водата е 36ºС, като се намалява с 1ºС през 3 дни до минимална температура 26ºС.

Частични водни обливания се правят на деца над 6-мес. възраст, като се обливат крачетата от коленете надолу. Начална температура 36ºС, крайна 28ºС. Провеждат се преди сън. Цялостни водни обливания се прилагат при деца над 1-год. възраст.

Газенето във водни източници се прилага при деца над осемнадесет месечна възраст.

 

Закаляване чрез слънце - Слънцето действа върху организма не само термично, но и с ултравиолетовите си лъчи. Слънчевите бани са частични за деца на възраст от 3 месеца до 1 годинка и цялостни за деца над 1-год. възраст. Децата над 3-мес. възраст могат да се излагат на въздушно слънчево въздействие, като само крачетата и ръчичките се огряват от пряка слънчева светлина започвайки от 1 мин. и увеличавайки продължителността с 2 мин. през ден достигайки 15 мин. дневно. Децата на 10-11 мес. възраст могат да се подложат на цялостно слънчево огряване за не повече от 5 мин. дневно гръбно и 5 мин. коремно. Детето спи или бодърства само на шарена сянка, като главичката задължително е на сянка. Общият брой на процедурите за 1 месец при деца до 6-мес. възраст е 10, при деца от 6 до 12 месеца – 20. Препоръчително е слънчевите бани да се правят преди обяд или в късните следобедни часове когато слънчевото греене е по-слабо.