Блог

Влияние на дигиталните технологии върху диалога вкъщи и новите взаимоотношения „Под един покрив“

20.06.2019 г.

Събитието е част от кампанията "Социален маркетинг" на СП ДЕТЕГЛЕДАЧИ АЛФ в подкрепа на българското семейство и грижите за деца

Снимки: Образователен център АЛФ
 
 Автор: Стефания Москова /клиничен психолог/
 
 
 
С порастването си децата стават все по-любопитни и искат да изследват света. В ерата на дигиталните технологии информацията е все по-достъпна, а живота изглежда, че е все по-лесен. Но дали това е така?

Родителите разчитат на комуникацията, информацията и транспортните технологии за да направят живота си по-бърз и по-ефективен. Развлекателните технологии (телевизия, интернет, видеоигри, iPad, мобилни телефони) напреднаха толкова бързо, че семействата почти не забелязаха значителното въздействие и промените в тяхната семейна структура и начин на живот. Децата сега разчитат на технологиите за по-голямата част от своята игра като силно ограничават предизвикателствата пред творчеството и въображението си, а освен това често не успяват да постигнат оптимално сетивно и двигателно развитие. В много семейства комуникацията се влошава, когато технологиите са включени в ежедневието.

Изследванията показват, че например видеоигрите и други екранни медии подобряват визуално-пространствените възможности, повишават способността за наблюдение, времето за реакция и способността да идентифицират детайли. Повсеместното използване на интернет търсачките прави децата по-умели в търсенето на необходимата информация без да се налага да съхраняват информация в мозъка. 

Използването на технологии предлага много нови и интересни начини на усвояване на знания под формата на онлайн обучения, образователни и развлекателни мобилни приложения за деца, видеоигри и др. Освен това съществуват образователни безплатни онлайн платформи за деца.

И все пак всичко трябва да има мярка. Прекалената употреба на дигитални технологии носи и вреди. Истината е, че трябва да се постигне баланс между прекараното време пред екрана и други дейности като: четене, физически игри и добрата, стара неструктурирана и въображаема игра. Това ще доведе до процъфтяване на вашите деца в този нов свят на развиващи се технологии.

Факт е, че комуникацията в семейството може да остане на заден план, че децата има вероятност да живеят повече в една дигитална среда, която няма общо с реалността. Факт е, че отношенията в семейната среда може да се разклатят и да доведат до сериозни сътресения. Всъщност, важното е родителите да въведат децата си в дигиталния свят плавно и внимателно, да им обяснят важните неща, ползите и опасностите. Няма как да се забрани всичко на едно дете, но може да му се покаже кое как се използва, с каква цел, и кога е опасно. Децата днес се раждат със знанието и умението за работа с дигитални устройства. Звучи невероятно, но всеки модерен родител може да го потвърди.

Технологиите са инструмент, чиято употреба трябва да се възпитава.

 

Негативното влияние на съвременните дигитални технологии

  • Стимулирането на мозъка с прекаленото въздействие на смарт устройства, интернет или телевизия, е свързано с когнитивно забавяне, повишена импулсивност и понижена способност към саморегулация.
  • Статичното прекарване на време говори за недостиг на движение и може да доведе до изоставане във физическото и умствено развитие на детето. Подвижността подобрява вниманието и способността към изучаване на нова информация.
  • Прекомерното гледане на телевизия и компютърни игри са основен фактор за образуване на излишни килограми. Това е световно значима тема, и за да има подобрение трябва използването на технологии да е съчетано със същото време физическо натоварване.
  • Много родители споделят, че не успяват да контролират времето, което децата им прекарват пред екраните. Също така ¾ от семействата позволяват на децата си да взимат смарт устройствата със себе си в леглото. Светлината от екраните пречи на съня и довежда до съкращаване на времето за почивка и недоспиване.
  • Отдавна има проведени изследвания, които установяват, че жестокостта по телевизията и компютърните игри намира своето отражение и в реалния живот. Определено такива кадри въздействат негативно на децата. Така те получават готова схема на поведение, която изглежда, че щом се излъчва по телевизията, е социално приемлива.
  • Недостигът на внимание от страна на възрастните често се компенсира с дигитални устройства. Децата могат да развият и зависимост.

При толкова негативи бъдещето изглежда отчайващо. И все пак модерният свят е такъв заради всички новости, които се сътворяват. Родителите нямат право да ограничават децата си от новите технологии, от модерния живот, от развитието.

Искаме или не, дигиталните технологии са част от нашия живот и ние като отговорни родители сме длъжни да покажем на децата си как  най-благоприятно и безопасно да навлязат в дигиталния свят и да се развиват с помощта на всички модерни технологии.