Блог

За нуждите и потребностите на нашите деца

07.11.2018 г.

Децата имат нужда да вярваме в тях, да мечтаем с тях, да ги подкрепяме и обичаме. Но най-голямото постижение на всеки родител, е да накара детето си да вярва в себе си и в своите мечти!

Автор: Стефания Москова, клиничен психолог

 

Животът днес е много динамичен, забързан, колкото структуриран, толкова и хаотичен. Всички ние имаме план за деня, движим се по схема, за да свършим всичките планувани неща. И в това забързано ежедневие понякога забравяме, че на най-близките ни хора не обръщаме нужното внимание.

Децата са най-потърпевши. Няма нищо по-тъжно от това да видиш дете, което е пренебрегнато от родителите си или близките. Нуждите на децата се променят с всяка изминала година. И все пак базовите неща като например - обич, внимание, грижа - са изключително необходими, за да расте едно дете здраво и щастливо.

Детето има нужда от среда, изпълнена с любов, разбиране, търпение и хармония. Добрият пример на родителите влияе положително на децата. Всеки знае, че децата следват примера на родителите си, а не това, което им говорят. Психолозите съветват, ако детето има наченки на проблемно поведение, което тревожи родителите, на първо място да обърнат внимание на собственото си поведение и отношение към живота, на своите чувства и емоции. Малките деца рядко имат свои собствени проблеми, които са толкова сериозни, че да рефлектират върху поведението им. Обикновено, ако се наблюдава поведение, което е нетипично за определена възраст, като депресивни състояния или резки промени в настроението, би следвало да се приемат като сигнал, че е необходима спешна промяна в живота на родителите. Децата имат силно развита интуиция и долавят най-малките колебания в настроението и чувствата на членовете на семейството - родителите и братята и сестрите.

Като родители ние сме отговорни и длъжни да даваме на детето най-добрия пример. Не можем да очакваме, че детето ще е спокойно и уравновесено ако ние сме напрегнати и емоционално нестабилни. Дори и да има такива моменти на напрежение е хубаво човек да си дава сметка за тях, да ги “хваща” навреме и да показва на детето си, че няма съвършени хора, че всеки момент на слабост е нужен, за да оценим моментите на сила и стабилност.

Децата имат нужда родителите да са в непрекъснат контакт с тях, да им помагат в начинанията и игрите, и да развиват творческите си способности и креативността си.

Децата имат нужда родителите да спазват обещанията си, това ги прави по-съзнателни личности, които могат да са отговорни. Така ги учат и те да спазват обещанията си, пак през личния пример.

Децата имат нужда родителите да се държат честно с тях и да не ги лъжат. Да си искрен е качество, което се учи докато сме малки. И въпреки всичко, понякога в живота не всичко е честно, колкото по-рано осъзнаят тази истина, толкова по-добре.

Децата имат нужда да вярваме в тях, да мечтаем с тях, да ги подкрепяме и обичаме. Най-голямото постижение на всеки родител е ако накара детето си да вярва в мечтите си, да повярва в доброто, да не забравя, че когато човек е добър всичко се получава. Всяко дете има нужда да му казваме, че заслужава най-доброто, че е специално и има определена мисия в света. Всеки човек има уникални качества, които трябва да развива. И родителите са тези, които да насочат детето и да подпомогнат разгръщането на тези качества.